banner

Детално објаснување за затегнувањето на најлон 6 DTY

Во процесот на текстура на најлон 6 POY предиво, затегнатоста на извртување (T1) и затегнатоста на одвиткување (T2) влијаат на стабилноста на текстурата и на квалитетот на најлон 6 DTY, кои се важни фактори за да се обезбеди нормално производство.

Ако односот на T2/T1 е премногу мал, ефикасноста на извртување ќе биде мала, а извртувањето ќе биде нерамномерно.Ако односот на T2/T1 е преголем, отпорот на триење ќе се зголеми, што лесно ќе предизвика фибрили, скршени краеви и нецелосно одвртување на тесни точки.Затегнатоста на одвиткување мора да биде поголема од затегнатоста на извиткување.Инаку, филаментите на дискот за триење се во лабава состојба.Дискот за триење и филаментите лесно ќе се лизгаат, што ќе резултира со нерамномерно извртување, затегнати точки и ленти.Ако T1>T2, ќе се појават ленти при боење.

Накратко, напнатоста на извртување треба да биде униформа и стабилна.Во спротивно, најлонскиот DTY ќе има очигледна вкочанетост и слаба еластичност и гломазност.Затегнатоста на извртување може да се контролира со понизок стандард, што може да го намали абењето на машината и да го направи ефектот на текстура добар и стабилен.Меѓутоа, ако затегнатоста T е премногу ниска, филаментите ќе остварат слаб контакт со ринглата и ќе скокнат, што ќе резултира со повеќе скршени краеви.Ако затегнатоста Т е преголема, влакното ќе се скрши и ќе се замати и ќе предизвика триење на машинските делови.По експериментот и производствената практика, влијанието на прилагодувањето на процесот на T1 и T2 е сумирано на следниов начин:

1. Со зголемувањето на односот D/Y, затегнатоста на виткање T1 се зголемува, а затегнатоста на одвиткување T2 се намалува.

2. Како што се зголемува односот на влечење, затегнатоста на извиткување T1 се зголемува и затегнатоста на одвиткување T2 се зголемува.Но, ако односот на влечење е превисок, затегнатоста на извртување Т1 ќе биде поголема од затегнатоста на одвиткување Т2.

3. Како што се зголемува брзината на текстура, затегнатоста на извиткување T1 се зголемува и затегнатоста на одвиткување T2 се зголемува.

4. Како што се зголемува температурата на ринглата, затегнатоста на извиткување T1 се намалува, а затегнатоста на одвиткување T2 исто така се намалува.


Време на објавување: 21-2-2022 година